14ο ΓΕΛ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Κατά το σχολικό έτος 2022-23 επελέγη το σχολείο μας και συμμετείχε στο πρόγραμμα της Βουλής των εφήβων με θέμα "Αφοπλίζοντας τη βία από τη Δημοκρατία". Στο πρόγραμμα  συμμετείχαν οι μαθητές του τμήματος Β2, οι οποίοι με την καθοδήγηση της υπεύθυνης καθηγήτριας κ. Αικατερίνης Στεργιοπούλου,  μέσα από συζητήσεις, δράσεις και εργασίες μελέτησαν τις διάφορες μορφές βίας  που ταλανίζουν τη σύγχρονη Δημοκρατική κοινωνία μας. Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού εξελέγη από τους συμμαθητές της  και συμμετείχε στις διαδικασίες της ΚΖ' Συνόδου  της Βουλής των εφήβων (Σεπτέμβριος  2023)  η μαθήτρια Ζωή Μπόκα. 260 έφηβοι σε 6 ομάδες εργασίας ΑΦΟΠΛΙΣΑΝ τη ΒΙΑ στην αίθουσα της Ολομέλειας, καταθέτοντας τις προτάσεις τους για έναν καλύτερο, ανθρώπινο και δίκαιο κόσμο. Στη συνεδρίαση προήδρευσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, παρουσία του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ.Κυριάκου Πιερρακάκη. Η ΚΖ' Σύνοδος της Βουλής των Εφήβων ολοκληρώθηκε, αφήνοντας το δικό της ηχηρό μήνυμα: "Το μέλλον είναι μπροστά μας και το μέλλον είμαστε εμείς!" 

 

 image.png387531021_350317930795190_6744756929543263559_n.jpg393468811_3580288998913456_4831017126220287192_n.jpg

Οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων Γ1 και Γ3 του 14ου Γενικού Λυκείου Περιστερίου, συνοδευόμενοι/ες από τις καθηγήτριες Γαρόζη Βασιλική, Γαζή Αγγελική και Μάρη Δήμητρα, επισκέφτηκαν, στις 8/4/2022, τον αρχαιολογικό χώρο της Αγοράς. Η επίσκεψη ήταν επικεντρωμένη πρωτίστως στη Στοά του Αττάλου και στον ναό του Ηφαίστου, ενώ αφορούσε παράλληλα τη σημαντικότητα και τη λειτουργικότητα του ευρύτερου χώρου της αρχαίας Αγοράς.
Η Αγορά υπήρξε «ομφαλός» της αρχαίας Αθήνας ήδη από τον 6ο αι. π.Χ., τον καιρό του Πεισίστρατου και ιδιαίτερα του Κλεισθένη. Διατήρησε την διοικητική, πολιτική, εμπορική και πολιτιστική σημαντικότητά της σε όλη την κλασική αρχαιότητα, ενώ με πολλές μεταπτώσεις και ανακάμψεις διέτρεξε ως λειτουργικός χώρος τους αιώνες μέχρι και τις πρώτες ανασκαφικές εργασίες, το 1931. Συνιστά επομένως έναν χώρο εξαιρετικά πλούσιο σε ιστορικές αναφορές και ως εκ τούτου σταθερά επισκέψιμο με σκοπό την επιτόπια σύνδεση με το απώτερο ή εγγύτερο παρελθόν.
Εξαιρετική ήταν η στάση των μαθητών καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής επίσκεψης, καθώς διάθεση συνεννόησης και συνέπεια διέκριναν όλες τις κινήσεις τους.

20220408 095059 20220408 110114
 20220408 110129  arxaiaAgora

Οι μαθητές /-τριες του Β2 τμήματος του 14ου Γενικού Λυκείου Περιστερίου επισκέφθηκαν τη Δευτέρα, 22 -11-2021 την Έκθεση Φωτογραφίας της Βραζιλιάνας καλλιτέχνιδος Angélica Dass με τίτλο: Humanæ. Η καλλιτέχνις ζει στην Ισπανία και μέσω της φωτογραφίας επιθυμεί να καλλιεργήσει έναν διάλογο ανάμεσα στο προσωπικό και το παγκόσμιο, κινητοποιώντας ένα παιχνίδι όπου οι κοινωνικοί κώδικες αμφισβητούνται και επινοούνται ξανά, ταράσσοντας ταυτότητες και μάσκες. Η συλλογή πορτραίτων Humanæ αποτελεί ένα διεθνές φωτογραφικό έργο-στοχασμό που διαρκώς εξελίσσεται και διερωτάται τι σημαίνει το χρώμα του δέρματος και γενικότερα η διαφορετικότητα. Ποια είναι τα αληθινά «χρώματα» της ανθρωπότητας μακριά από τις στερεοτυπικές ταμπέλες; Περιλαμβάνει μέχρι στιγμής περισσότερες από 4.000 φωτογραφίες που έχουν ταξιδέψει σε περισσότερες από 40 χώρες αποκαλύπτοντας την ομορφιά της διαφορετικότητας και ισοπεδώνοντας προκαταλήψεις που οδηγούν σε κάθε είδους ανισότητες. Πάνω από 100 πορτραίτα, τοποθετημένα στις όχθες του Καναλιού του ΚΠΙΣΝ, υπενθυμίζουν στους επισκέπτες έναν κόσμο όπου η ποικιλία και η διαφορετικότητα είναι φυσική και συμβάλλει μόνο στην ομορφιά της ίδιας της ζωής.

Οι μαθητές /-τριες συμμετείχαν σε εκπαιδευτική / βιωματική δραστηριότητα και σε άσκηση δημιουργικής γραφής με θέμα: “Το παζλ της διαφορετικότητας” που επιμελήθηκαν οι συνοδοί καθηγήτριες Ανδρεάδη Ελένη (ΠΕ02) και Σαραντάκου Παρασκευή (ΠΕ02). Η συμμετοχή των παιδιών στη δράση ήταν καθολική και η συμπεριφορά τους - καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής επίσκεψης-υποδειγματική! 

 1644171577669

1644171577651 

1644171577634

Στις 18 Μαρτίου 2022 οι μαθητές/-τριες @ του Β2 τμήματος του σχολείου μας επισκέφθηκαν το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος (Νίκης 39, Σύνταγμα) στα πλαίσια του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας (Θεματική ενότητα: Εθνικισμός -  Ρατσισμός - Φανατισμός) όπου και ξεναγήθηκαν από την υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου κυρία Τρέβεζα. Τα παιδιά παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ξενάγηση και συμμετείχαν διατυπώνοντας σχόλια και εντυπώσεις. Στο τέλος συμπλήρωσαν σχετικό φύλλο εργασίας και ζωντάνεψαν χαρακτήρες εμπνευσμένους από τα εκθέματα και τα ιστορικά γεγονότα συνθέτοντας έναν φανταστικό διάλογο μεταξύ ενός Εβραίου κι ενός Χριστιανού. Η συμπεριφορά των παιδιών ήταν καθόλα άψογη! Συνοδοί καθηγήτριες: Ανδρεάδη Ελένη (ΠΕ02) και Σαραντάκου Παρασκευή (ΠΕ02).

1647631343086 A615B236 48D3 48F6 9930 9D98DB1E45BC

unnamed

1647631387250

 

Οι μαθητές του τμήματος Β1 του 14ου Λυκείου Περιστερίου, συνοδευόμενοι από τις καθηγήτριές τους – Μάρη Δήμητρα και Γαζή Αγγελική - παρακολούθησαν, στις 8/12/2021, στην Πινακοθήκη Γκίκα (Κριεζώτου 3), στην Αθήνα το πρόγραμμα: «ΟΤΑΝ Η ΤΕΧΝΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» που διοργανώνει το Μουσείο Μπενάκη. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τη Μαρία Διαμάντη, υπεύθυνη του επιστημονικού περιοδικού του Μουσείου Μπενάκη.

Το πρόγραμμα, όπως δηλώνει και ο τίτλος αυτού, περιστρέφεται γύρω από το διαχρονικό αίτημα της ελευθερίας, όπως αυτό εκφράστηκε από τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών αυτού του τόπου. Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Κατοχή, ο Εμφύλιος, οι εξορίες, οι φυλακίσεις και η δικτατορία συνιστούν κεφαλαιώδη ιστορικά δεδομένα άμεσα συνδεδεμένα με την έννοια, την ανάγκη και το αίτημα της ελευθερίας που δεν άφησαν ανεπηρέαστες τις συνειδήσεις των πνευματικών ανθρώπων που βίωσαν αυτά τα γεγονότα.

Η συμμετοχή των μαθητών μας στο εν λόγω πρόγραμμα τους έδωσε τη δυνατότητα να σταθούν μπροστά σε έργα τέχνης που γεννήθηκαν σε εποχές και συνθήκες ανελευθερίας, έργα τα οποία γεννήθηκαν για να εκφράσουν τη δίψα των δημιουργών τους για ελευθερία. Οι νέοι τότε ποιητές και εικαστικοί καλλιτέχνες, στον απόηχο της ευρωπαϊκής πρωτοπορίας, υπερασπίστηκαν την ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης, την ελευθερία των πολιτικών ιδεών, την ελευθερία του φύλου, υιοθετώντας, κάποιες φορές μάλιστα, νεωτερικά μέσα για να το επιτύχουν. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στον χώρο του προγράμματος γίναμε κοινωνοί των μορφικών εισηγήσεων και των εννοιολογικών αναζητήσεων των δημιουργών αυτής της ταραγμένης αλλά πλούσιας σε ερεθίσματα περιόδου. Οι μαθητές μας είχαν τελικά τη δυνατότητα να αντλήσουν - εποπτικά, βιωματικά και σφαιρικά -  ερεθίσματα αξιόλογα για την τροφοδότηση των μαθημάτων της Λογοτεχνίας και της Φιλοσοφίας, αλλά και για το σύνολο των φιλολογικών μαθημάτων. Στο τέλος της περιήγησης οι μαθητές, χωρισμένοι σε δύο ομάδες, επιχειρηματολόγησαν (debate) γύρω από τη σημασία της ελευθερίας σήμερα.

Η στάση των μαθητών του τμήματος Β1, καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης, από την αναχώρηση μέχρι και την επιστροφή, υπήρξε άψογη, με υπευθυνότητα και συνέπεια. Ήταν μια εκπαιδευτική επίσκεψη μαθησιακά ενδιαφέρουσα και πολλαπλά ευχάριστη, ειδικά μετά τη μακρά αποχή από ανάλογες δραστηριότητες λόγω της υγειονομικής κρίσης που δοκιμάζουμε όλοι μας τα τελευταία χρόνια.

ekdromiB1

 

Υποκατηγορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των μαθητών του τμήματος Β4 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Γιάννης Ρίτσος» του Δήμου Αιγάλεω, στην εκδήλωση: «12οι Πανελλήνιοι Αγώνες Κατασκευών και Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών». Εκεί παρουσιάστηκαν πειράματα φυσικής, χημείας και βιολογίας από ΕΚΦΕ όλης της Ελλάδας. Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν και τα παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον.